3D Virtual Heritage of Montenegro

Njegošev Mauzolej

Po želji Petra II Petrovića Njegoša, na Jezerskom vrhu 1660 m izgrađena je kapela za njegova života. Knjaz Danilo ispunio je njegovu želju da ovdje počiva, a najugledniji Crnogorci toga doba iznijeli su njegove ostatke do vrha, u kraljevstvo munja. Njegov mir nisu narušavale samo munje. Jezerski vrh je prvo bio na meti Turaka, a zatim i Austrijanaca, koji su kapelu srušili 1916. Nova je izgrađena 1925. godine, ali što je bitnije, ideja o izgradnji mauzoleja rođena je 1924. Godine. Objekat je rađen prema ideji vajara Ivan Meštrović.

Mauzolej je otvoren 1974.

Smješten na Jezerskom vrh službeno predstavlja mauzolej na najvišoj nadmorskoj visini u svijetu. U predvorju se nalaze dvije karijatide: majka i kći, teške 7, 5 tona. Unutar mauzoleja veličanstvena Njegoševa figura napravljena od najboljeg i najfinijeg kamena, teška 28 tona, iznad koje je orao raširenih krila od istog materijala. Za ukrašavanje svoda potrošeno je 18 kg zlata, koje je podijeljeno u 27.000 pločica preko cijelog svoda. U kripti - vječnom počivalištu Petra II Petrovića Njegoša, nalazi se mramorni sarkofag sa ostacima najvećeg filozofa i pjesnika Crne Gore XIX vijeka. Na nadgrobnom spomeniku je ispisano “Njegoš 1813. - 1851.”

Sa zadnje strane mauzoleja moguće je prošetati kamenom stazom kojom se stiže do kamenog crnogorskog gumna, kružnog mjesta sa kamenim obodom za sjedenje, na kojima su organizovani narodni sabori, okupljanja, donešene važne odluke i gdje su se izvodile narodne igre.


3D MODELI

ANIMACIJE

Njegošev Mauzolej na Lovćenu / Animacija 1

Njegošev Mauzolej na Lovćenu / Animacija 2

Njegošev Mauzolej na Lovćenu / Animacija 3

Njegošev Mauzolej na Lovćenu / Animacija 4

Njegošev Mauzolej na Lovćenu / Animacija 5

Njegošev Mauzolej na Lovćenu / Animacija 6

Njegošev Mauzolej na Lovćenu / Animacija 7

Njegošev Mauzolej na Lovćenu / Animacija 8

RENDERI