3D Virtual Heritage of Montenegro

Realistični 3D model Njegoševog Mauzoleja na Lovćenu za promociju kulturnog turizma

U okviru online platforme 3D Virtual Heritage od sada možete virtuelno istražiti realistični 3D model Njegoševog Mauzoleja na Lovćenu. Platforma služi promociju kulturno-istorijskih spomenika Crne Gore i ima za cilj povećanje svijesti o značaju digitalizacije i savremene promocije kulturno istorijskih spomenika Crne Gore. 



Platforma pruža korisnicima mogućnost istraživanja i proučavanja realističnih 3D modela spomenika kulture koristeći dostupne elektronske uređaje kao što su laptop, računar i telefon. Ovakav način promocije omogućava korisnicima iz čitavog svijeta da na jedinstven način dožive spomenike kulture Crne Gore. 

Mauzolej na Lovćenu možete istražiti kroz 3D rendere, 3D animacije i 3D modele. 3D model pruža mogućnost interakcije sa korisnikom i pruža mogućnost sagledavanja na način na koji ga nije moguće sagledati u stvarnosti. 



Platforma 3D Virtual Heritage promoviše kulturni turizam

Ovakav vid promocije podiže kvalitet i rejting zemlje domaćina time što na mnogo sadržajniji i slikovitiji način omogućava turistima i posjetiocima doživljaj kulturno-istorijskog spomenika. Turističkim vodičima omogućava bolji način animiranja posjetioca time što obezbjeđuje raznovrsnost i sveobuhvatnost samog spomenika. Takođe, u okviru kulturnog turizma koji pored turističkog djelovanja ima i edukativni, a stručnjacima daje mogućnost tehnički-tehnološke razmjene informacija. 



Primjena 3D modela u kreativnim industrijama

3D modeli mogu biti upotrijebljeni u različitim kreativnim industrijama i iskorišćeni za kreiranje novih proizvoda. Najveći potencijal vjerovatno ima njihova primjena u gejming industriji koja je u velikom usponu.