3D Virtual Heritage of Montenegro

Od sada Reljef Crne Gore možete istražiti sa vašim mobilnim telefonom

U okviru online platforme 3D Virtual Heritage od sada možete virtuelno istražiti realistični 3D model Reljefa Crne Gore na Cetinju. Platforma služi promociju kulturno-istorijskih spomenika Crne Gore i ima za cilj povećanje svijesti o značaju digitalizacije i savremene promocije kulturno istorijskih spomenika Crne Gore. 



Platforma pruža korisnicima mogućnost istraživanja i proučavanja realističnih 3D modela spomenika kulture koristeći dostupne elektronske uređaje kao što su laptop, računar i telefon. Ovakav način promocije omogućava korisnicima iz čitavog svijeta da na jedinstven način dožive spomenike kulture Crne Gore. 

Reljef Crne Gore možete istražiti kroz 3D rendere, 3D animacije i 3D modele. 3D model pruža mogućnost interakcije sa korisnikom i pruža mogućnost sagledavanja na način na koji ga nije moguće sagledati u stvarnosti. 



Primjena 3D modela za potrebe edukacije

Primjena virtuelnih tehnologija i 3D modela kulturno-istorijskih spomenika može na savremen način približiti učenicima kulturno istorijsko nasljeđe zemlje. 3D modeli kojima se može manipulisati u virtuelnom svijetu predstavljaju veoma atraktivan način komuniciranja kulturnog nasljeđa mlađoj populaciji. Kombinovanjem istorijskih činjenica sa 3D modelom i stvaranje virtuelnog edukativnog iskustva može na veoma zanimljiv način biti sredstvo kojim se podiže svijest o značaju kulturno-istorijskog nasljeđa kod mlađe populacije. 



Prezentacija i promocija kulturno-istorijskih spomenika

Postojanje 3D modela kulturno-istorijskog spomenika koji je dostupan na online platformi pruža neograničene mogućnosti promocije kulturnog turizma određene lokacije. Virtuelni svijet zauzima sve veći prostor u životima ljudi i prakse promocije kulture moraju ispratiti taj kurs kretanja. Zbog toga je okretanje prema ovakvom načinu promocije neophodno da bi se obezbijedio održiv razvoj kulturnog turizma. Kako tehnologija napreduje, mogućnosti prezentacije 3D modela će biti sve raznovrsnije. Virtuelna stvarnost je već dio naših života, a proširena stvarnost je novi korak koji će mogućnost prezentacije 3D modela podići na još veći nivo.